Loading...

Akem Manah - Beneath (demo)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-03-2012

Tracklist

01. Beneath

Akem Manah is een Belgische metalband die zich vooral ophoudt in de doomy regionen. Met invloeden uit de traditionele heavy metal en death metal, maar ook progressieve elementen laat de band zien (en horen) dat ze zeker geen eendimensionale trager dan traag band zijn. Akem Manah debuteerde in 2010 met album The Testament of Sealant Mound, eclectische doom/death metal met teksten over bovennatuurlijke horror en existentialisme. Binnenkort verschijnt nieuw werk in de vorm van 'slechts' 1 enkele track, Beneath. Dit is een episch, ruim 21 minuten durend nummer met opnieuw een indringende tekst.

Naar aanleiding van het debuutalbum verscheen nog al eens de vergelijking met My Dying Bride, (ook) een band die er uitstekend in slaagt om gothische horrorverhaaltjes op enigszins intellectuele wijze te verpakken in klasse doom/death metal muziek. Gezegend met een gezonde DIY mentaliteit borduurt Akem Manah daar wel een beetje op voort, hoewel ik mij daarnaast haast te zeggen dat de band van onze Zuiderburen zeker geen kopie vormt.

Beneath is sfeervol, donker, melancholiek en werkt mij bij vlagen prima op mijn gemoed. Ik zou eigenlijk het liefst de gehele tekst (mijn Nederlandse interpretatie dan) als zijnde mijn review willen gebruiken, simpelweg omdat deze tekst en de muziek elkaar zo mooi passen, en zeer goed de sfeer weergeeft waarin het nummer zich bevindt. Deze verdient de aandacht naar mijn mening en ik kan het dan toch niet laten om hier wat regels toe te voegen.

Beneath bevat wat mij betreft allerlei ingredienten die (doom) metal en muziek in het algemeen interessant kunnen maken. Een goed verzorgde opbouw, variatie (let op de diverse vocalen), spanning, zeker qua sfeer, en muzikaal vakmanschap. Van (mee)slepende passages tot headbangstukken, het zit er allemaal in. Ik denk dat Akem Manah menig metal liefhebber kan aanspreken, en mogelijk zelfs verrassen.

Een vreemde en betoverende melodie

Veranderde mijn kijk op het leven

Alles wat ik had geleerd, de duisternis van het Zelf

En het huilen van de adem van het bestaan

Op de waarheid die naar ons toe kruipt

Het knipperen van een oog, de geest vergaat

Een onverschillige kosmos, wij zijn niet eens stof

De opkomende zon gaat al weer onder

Het pasgeboren kind ligt op sterven in bed

Er is geen hoop, vergeet dan niet

Alles wat we zijn, de levende doden

Het vuur verandert in zwarte kolen

En voor ons allemaal, er is geen doel

Nooit is er een betekenis

Een goddelijk doel, een reden waarom

De rot verteert mijn ledematen

Het beklimt mijn lichaam

Zoals ik zal stikken in de gal

Van mijn eigen melancholie

Dat bracht me hier

Leeg in wanhoop

Om het einde te aanschouwen

Xavier De Schuyter - Vocals, Synths

Benjamin Vandendriessche - Guitars

Ruben Delanghe - Bass

Michaël Vandendriessche - Drums

Kevin Evenepoel - Guitars