Scenario II - A New Dawn
- Scenario II [NL]
- A New Dawn
- 17-02-2017
- Hysteria Music [NL]
- Melodieuze deathmetal
Tracklist
01. The Darkest Hour
02. A New Dawn
03. Supremacy
04. Awake
05. Rapture
06. The Promised Wasteland
07. Hysteria
08. Endgame
09. Disclosure
10. Nocturnal
11. Stand Ablaze (In Flames cover)
Eerlijk gezegd: mijn eerste reactie toen ik het nieuwe album A New Dawn van Scenario II onder ogen kreeg was: O, bestaan die ook nog? Ik ken de band nog uit de tijd dat deze Aura heette, en ik zelf ook nog in Eindhoven woonde, alwaar deze band zijn oorsprong heeft. Als Aura werd de band in 1991 al opgericht, in de jaren daarna verschenen mondjesmaat een EP en wat demo's. In 2006 kwam de band met een album op de proppen: Scenario II. Vanaf toen heette de band ook zo. Scenario II bracht in 2009 onder die naam een eerste album uit: Uniforms Of Death. Beide genoemde albums heb ik overigens in mijn digitale platenkast staan.
Na Uniforms Of Death ben ik de band een beetje uit het oog verloren, al heb ik nog wel meegekregen dat de bezetting een heuse duiventil was geworden. Van de bezetting van het album is niemand meer over, Scenario II kent door de jaren heen slechts 1 constante factor: gitarist en componist Mark van Doren. Met een vrijwel volledig nieuwe line-up is vorig jaar dan een nieuw album opgenomen, A New Dawn dus. Inmiddels is het vijftal dat dit album heeft ingespeeld al weer gewijzigd: Liza Hoek heeft haar intrede gedaan als vaste bassiste, en Sisters Of Suffocation's Simone van Straten is als tweede gitarist de gelederen komen versterken, vooral live handig lijkt me zo. A New Dawn verschijnt overigens via Hysteria Music, dat het eigen label van bandopperhoofd van Doren blijkt te zijn.
Op deze nieuweling tapt de band voornamelijk uit het redelijk voorspelbaar wordende Gothenburgse melodeath-vaatje; maar gelukkig wordt wel serieus geprobeerd daar een geheel eigen draai aan te geven. Daar horen dan ook wat thrash-invloeden bij, Scenario II voegt daar dan nog een flinke scheut (extra) melodie aan toe, maar weet toch een vrij donkere sfeer te creëren. Het is dan ook een vrij donkere thematiek die hier voorgeschoteld wordt: verschillende scenario's voor een post-apocalyptische wereld. Het zijn vooral de dameszang en een licht-symfonische insteek enerzijds, en de donkere thematiek, vertaald naar de muziek anderzijds, die hier voor een eigen smoel zorgen. De duo-zang, afwisselend grunt en cleane, hoge dameszang, is hierbij van toegevoegde waarde.
Een fraai voorbeeld daarvan vind ik Supremacy, dat een wat rustiger nummer is te midden van de snellere tracks. Het neigt een beetje naar gothic, deze keer niet alleen vanwege de frêle zang van Myrthe van Beest. Voor de rest wordt het tempo namelijk, geheel in melodeath stijl, best pittig gehouden. Waarbij het vooral de drummer is die in de snelste stukken mag excelleren. Zoals in Rapture en Endgame bijvoorbeeld, maar ook titelnummer A New Dawn is daar een goed voorbeeld van. Dat ook de gitarist z'n mannetje staat lijkt me duidelijk. Of het nou straffe riffs, melodieuze sferische leads of fraaie solo's zijn, ze lijken achteloos uit de mouw geschud te komen. Hoe dan ook zorgen de diverse elementen voor de nodige muzikale en vocale afwisseling.
Het relaxte intermezzo The Promised Wasteland deelt het album als het ware in tweeën, waardoor met hernieuwde aandacht begonnen kan worden met Hysteria (link naar de naam van het label?). Opnieuw een nummer met een zorgvuldige opbouw, waarin zo'n beetje alle elementen die Scenario II kenmerken, voorbij komen. Als een soort van bonus is de In Flames cover Stand Ablaze later nog aan het album toegevoegd. Dit bleek ook een mooie gelegenheid om de twee laatst toegetreden bandleden (Hoek en van Straten) nog op het album vertegenwoordigd te laten zijn. Bovendien laat het goed horen waar Scenario II de muzikale invloeden vandaan heeft.
Het gaat me te ver om van een heuse topper van eigen bodem te spreken, maar van Doren is er wel degelijk in geslaagd om met A New Dawn een album te smeden dat een eigen gezicht heeft. Waarbij de aantrekkingskracht 'm voor mijn persoonlijke smaak vooral zit in de donkere (apocalyptische) sfeer. De muzikale richting (Gothenburg melodeath) vind ik dan weer niet het sterke punt, wegens te uitgekauwd. Gelukkig maken de symfonische, bijna theatrale, toevoegingen veel goed!
Mark van Doren - gitaren, toetsen
Myrthe van Beest - zang
Bas de Kruyff - zang
Bas van den Boom - drums
Michel Steenbekkers - bas