Loading...

Crystal Viper - The Silver Key

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-07-2024

Tracklist

01. Return To Providence
02. Fever Of The Gods
03. Old House In The Mist
04. The Key Is Lost
05. Heading Kadath
06. Book Of The Dead
07. The Silver Key
08. Wayfaring Dreamer
09. Escape From Yaddith
10. Cosmic Forces Overtake
11. Gods Of Thunder Of Wind And Of Rain [Bathory cover] [bonus]
11. Scream! [Misfits cover] [bonus]

Crystal Viper volg ik al wel een aantal jaartjes, met veel plezier. Deze Poolse band is precies zo'n band die de old school heavy metal-eer hoog houdt zonder een parodie van zichzelf of het genre te worden. Onder aanvoering van zangeres en componist, voorheen gitariste, en op dit album nadrukkelijk bassiste Marta Gabriel heeft de band zojuist album nummer negen uitgebracht: The Silver Key. Het album is losjes gebaseerd op de roman Through The Gates Of The Silver Key van H.P. Lovecraft. Dit is niet echt een conceptalbum, maar de rode draad is absoluut aanwezig.

Op de vorige albums Tales Of Fire And Ice (2019) en vooral The Cult (2021) werd al een koers ingezet naar iets meer hedendaags klinkende power metal, ten opzichte van de oubollige heavy metal die de eerste albums sierde. Daar vond ik overigens niks mis mee, maar ik vind het toch ook wel logisch dat deze band een beetje met de tijd meegaat. De muziek is nog altijd gestoeld op klassieke waarden, maar klinkt qua geluid en productie best fris. Het zal ook niet zomaar zijn dat de van oorsprong toch best obscure band voor de laatste albums onderdak heeft gevonden bij Listenable Records.

Het album gaat van start met intro Return To Providence, dit is een keyboard-gedreven, met elektronische effecten verrijkte prelude van zo'n tachtig seconden die overgaat in het snelle Fever Of The Gods. Die snelheid zal een voornaam ingrediënt blijken voor de metal op The Silver Key, want op een fiks aantal nummers (Old House In The Mist, Heading Kadath, Book Of The Dead, Cosmic Forces Overtake) wordt het gaspedaal flink ingetrapt. Voorzien van strakke riffs, veel gebruik van de dubbele bass-drum en de zang van Marta voor lekker in het gehoor liggende refreintjes is dit heavy metal naar mijn hart. Met name in de melodieën moet ik regelmatig aan Iron Maiden denken.

In de langzamere (maar niet minder epische) nummers als The Key Is Lost en Escape From Yaddith is goed te horen dat Marta letterlijk meer noten op haar zang heeft. Ze lijkt hier wat lager te zingen, zodat de nadruk meer ligt op de atmosfeer dan op power. Verplichte nummers zijn verder de piano-ballad (Wayfaring Dreamer, helemaal het moment om te shinen voor Marta) en de cover(s) als bonus: Gods Of Thunder Of Wind And Of Rain van Bathory voor de CD, Scream! van The Misfits voor de vinyl-versie.

Gestoeld op klassieke waarden, maar qua geluid helemaal nu. Crystal Viper gaat overduidelijk met z'n tijd mee, en dat brengt de band weer een stapje verder. Ik zou ze zeker eens gaan checken!

Marta Gabriel - vocals, bass, guitar, piano

Lukasz ″Andy Wave″ Halczuch - guitars

Kuba Galwas - drums, percussion

Eric Juris - guitars