Loading...

Severe Torture - Torn From The Jaws Of Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-08-2024

Tracklist

01. The Death Of Everything
02. Marked By Blood And Darkness
03. Hogtied In Rope
04. Torn From The Jaws Of Death
05. Christ Immersion
06. Putrid Remains
07. The Pinnacle Of Suffering
08. Through Pain And Emptiness
09. Those Who Wished Me Dead
10. Tear All The Flesh Off The Earth

Brutal. Death. Metal.

Deze woorden definiëren het eigen geluid van de kneiterharde death metal metal waar Severe Torture al sinds 1997 bekend om staat. De band is de afgelopen 25 jaar een constante factor geweest, zowel qua aanwezigheid op de internationale podia, als de stabiliteit van hun line-up. Van de langjarige bandbezetting is het slechts de positie op de drumkruk die gewisseld is, toen Seth van de Loo na twintig jaar trouwe dienst andere keuzes besloot te maken, en werd opgevolgd door Damien Kerpentier (ook bekend van Sepiroth).

Hoewel Severe Torture dus al best lang actief is, dateert hun laatste langspeler toch echt al weer van 2010. Inderdaad, het werd tijd voor een nieuwe. Voorafgegaan door tussendoortje Fisting The Sockets in 2022 is (het zesde album) Torn From The Jaws Of Death de serieuze proeve van bekwaamheid voor Severe Torture anno nu!

Geen intro's, outro's, atmosferische passages of buiten de comfortzone stappen. De muziek balanceert overwegend op de grens tussen groovend en technisch, met genoeg afwisseling tussen de nummers zodat het album geen seconde tijd krijgt om te vervelen. Met nummers als The Pinnacle Of Suffering en Through Pain And Emptiness heeft de band stevige beukers in de bagage die het publiek live zeker gaan vermaken! Al denk ik dat Hogtied In Rope de hoofdprijs wegkaapt voor lompste track van het album.

Van de agressieve wervelwind van riffs in albumopener The Death Of Everything tot de spookachtige black metal nuances van titeltrack Torn From The Jaws Of Death, is het album een death metal overpeinzing over moord, marteling en de waanzin van georganiseerde religies. Gemaakt met een onwrikbare toewijding aan het genre, is dit nieuwe album een grimmige weerspiegeling van de wereld, doordrenkt van het kenmerkende brute death metal geluid van de band. Afsluiter Tear All The Flesh Off The Earth is een beetje uitzonderlijk voor de band vanwege de tragere aanpak en opbouw. Maar ook dit past de muzikanten goed, en is welkom voor de broodnodige variatie!

Ondanks de jaren van afwezigheid van het platen-release-front, kun je er zeker van zijn dat Severe Torture nog steeds springlevend is, en het brute death metal-hart op de juiste plaats heeft. Severe Torture weigert te buigen voor gangbare conventies, al worden hier geen grenzen verlegd. Genre-vast, maar wel met de tijd meegaand, waardoor de nieuweling klinkt als de spreekwoordelijke klok.

Dennis Scheurs - Vocals

Patrick Boleij - Bass

Damiën Kerpentier - Drums

Marvin Vriesde - Guitars

Thijs van Laarhoven - Guitars