Loading...

Forgotten Tomb - Nightfloating

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-09-2024

Tracklist

01. Nightfloating
02. A Chill That You Can't Taint
03. This Sickness Withered My Heart
04. Unsafe Spaces
05. Drifting
06. A Despicable Gift

Forgotten Tomb hier nog nooit besproken? Dat verbaast me. De Italiaanse band maakte een goede indruk op mij tijdens een optreden in Harderwijk in 2015, en ik zou zweren dat ik de doomed black metal van een van hun albums wel eens van enig weloverwogen (ahum) commentaar voorzien had. Dan moet dat nu alsnog maar gebeuren met het inmiddels elfde studio-album van de band: Nightfloating.

In het vijfentwintigjarige bestaan heeft Forgotten Tomb een aardige ontwikkeling doorgemaakt. Eigenlijk doe ik de band dan ook te kort door hun muziek simpelweg te labelen als enige vorm van black metal met doomy elementen - of wat dan ook. Hun muziek is inmiddels veelomvattend. Vooral melancholie sijpelt nadrukkelijk door in de naargeestige atmosfeer. We horen prachtige melodielijnen, subtiel gitaargetokkel, invloeden van nota bene new wave, en zelfs toetsenspel. Maar dan wel altijd doorsneden door het rauwe geschreeuw van bandopperhoofd Ferdinando Marchisio.

En dan zijn er ook nog altijd de pure metal-elementen, zoals spetterende gitaarsolo's in A Chill That You Can't Taint of A Despicable Gift. Want ja, Forgotten Tomb is en blijft toch vooral een metalband, hoe zeer de atmosfeer soms anders doet vermoeden. De synth-pastiche Drifting is het andere uiterste van waaruit deze band opereert. Maar laat je niet gek maken, want daarna trekken de heren met afsluiter A Despicable Gift de boel weer in (het juiste) perspectief.

Ik mag graag naar Nightfloating luisteren, dan bij voorkeur toch vanuit metal-perspectief. Al vrees ik wel dat Forgotten Tomb tussen wal en schip dreigt te belanden. En dat terwijl juist hun lak aan stijl of genre me prima bevalt. De muziek heeft net zoveel raakvlakken met black metal als met gothic / new wave. Gaaf toch!!!

Ferdinando "Herr Morbid" Marchisio - Vocals, Guitars, Synthesizers

Alessandro "Algol" Comerio - Bass

Jöschu "J." Käser - Guitars

Kyoo-Nam "Asher" Rossi - Drums