Loading...

Crocell - Of Frost, Of Flame, Of Flesh

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-09-2024

Tracklist

01. Search of Solace
02. Chanting Fire
03. Claws of Piety
04. Serpent’s Hunger
05. Vortex
06. Of Frost, of Flame, of Flesh
07. Fierce Desire
08. Epilogue

Het waren vijf al ervaren heren uit de metalscene van Aarhus die Crocell begin 2007 oprichtten, en het tempo lag vanaf het begin hoog. Zo werd het debuutalbum The God We Drowned, datzelfde jaar opgenomen en bijna gelijktijdig met de release in 2008 werd Crocell uitgeroepen tot "metal talent van het jaar" bij de Deense Metal Awards. Het was het begin van een respectvolle undergroundcarrière voor het Deense collectief, met leden die actief zijn en waren in andere bands als Illdisposed, Urkraft, The Petulant, Mordax en Demolition Inc. De daaropvolgende jaren werden besteed aan het spelen van door zweet doordrenkte optredens, het reizen over de Deense wegen en in het buitenland, en het uitbrengen van vijf volledige albums en twee EP's.

In 2024 staat er veel op het spel voor Crocell. Maar gewapend met een nieuw album onder productionele leiding van Tue Madsen, willen de Deense mannen hun kwaadaardige invloed verder uitbreiden. Of Frost, Of Flame, Of Flesh is de titel van de release en, samen met het feit dat de band onlangs een contract heeft getekend bij Emanzipation, heeft het de potentie om Crocells grote internationale doorbraak te worden, nadat ze eerder via kleine undergroundlabels hun muziek hebben uitgebracht.

Het resultaat: acht nummers van pure deathmetal-razernij, met allerlei extra's die je daar nog bij kunt bedenken, zoals melodeath-, thrash- en black metal-invloeden, maar ook atmosferische elementen. Maar het nieuwe album ademt toch vooral het gebruikelijke handelsmerk van Crocell: een solide, intens geluid en een donkere en gewelddadige sfeer. Zo donker als de albumhoes is ook de muziek. Vooral snellere tracks als Chanting Fire, Serpent's Hunger en het titelnummer zitten boordevol agressie, en zullen de doorgewinterde death metal-fan ongetwijfeld aanspreken.

Vortex is een veelomvattend monster dat interessant in elkaar zit en wat mij betreft volledig overtuigt. Het toepasselijk getitelde Epilogue is een fraai slotakkoord, een passend eind. Ter vergelijking komt God Dethroned wel een beetje in de buurt, ikzelf moest bij vlagen denken aan Bölzer; al zijn er een hele rits Scandinavische melodieus-zwartgeblakerde death-bands te bedenken waar raakvlakken mee te vinden zijn. Dat wordt denk ik de makke van Crocell: geen eigen smoel. De sound is echter om je vingers bij af te likken, dit album is dus echt wel prima genietbaar!

Asbjørn Steffensen - vocals

Tommy Christensen - guitar

Mads B. H. Gath - guitar

Uffe Laustsen-Jensen - bass

Andreas Posselt - drums