Celtachor - In The Halls Of Our Ancient Fathers
- Celtachor [IE]
- In The Halls Of Our Ancient Fathers
- 2010
- Eigen beheer
Tracklist
1. Nemed's Wake
2. Rise of Lugh
3. In the hall's of Nuada
4. A warning to Balor
5. Rider's of the Fomor
6. The Son's of Tuireann and the blood fine
7. The wavesweeper
Wat van deze release als een van de eerste zaken de aandacht trekt is het artwork. Drie helmen omrand met een Keltische band. Daar ligt dan ook de oorsprong van de Ieren van Celtachor. De muzikale richting laat zich dan ook niet lastig raden, de traditionele Keltische folkinslag laat zich prima mixen met traditionele black metal. In The Halls Of Our Ancient Fathers is (na Signs Of War, 2008) de tweede demo van deze band rond zanger/fluitist Stephen Roche en gitarist David Quinn, respectievelijk tevens verantwoordelijk voor de teksten en de muziek. Emile Quigley versterkt ze tegenwoordig op de basgitaar en Anais Chareyre beroert de percussie.
Zoals zo vaak binnen het folk(metal) genre is de thematiek van groot belang, in dit geval diep geworteld in de Keltische mythologie. In The Halls Of Our Ancient Fathers is gebaseerd op het eeuwenoude verhaal van Lugh, de Keltische Zonnegod, in zijn strijd tegen onder andere zijn grootvader Balor. Volgens de legende zou Balor vermoord worden door zijn kleinzoon (Lugh dus), waarop hij besloot zijn enige dochter volledig van de buitenwereld af te sluiten in een hoge toren. Afijn, het complete verhaal kunnen we dus volgen via dit werkstuk. Voor een demo mogen trouwens het aantal tracks (zeven) en de speelduur (36 minuten) er best wezen. Er zijn bands die met minder een full length presenteren, het feit dat het een eigen beheer is doet daar niets aan af.
Muzikaal vertaalt het thema zich in het gebruik van traditionele elementen en instrumenten die niet standaard gebruikelijk zijn binnen het (black) metal genre. Vooral het gebruik van de fluit heeft een verrassend effect op het verder zware geluid van de band. De basis van de muziek laat zich simpelweg omschrijven als de allang bekende mix tussen folk en black metal. Hetgeen waarin Celtachor zich dan ook zou moeten kunnen onderscheiden zit 'm in het gebruik van die typisch Keltische elementen. Die black metal is overigens behoorlijk primitief van aard, geen hoogwaardige eigentijdse vorm. Bovendien ontbreekt het wel enigszins aan variatie, wat dat betreft is de speelduur ook goed zo. De productie is wat aan de rauwe, onverzorgde kant, maar dat past op zich wel weer bij een eigen beheer en ook wel bij de muziek op zich. Liefhebbers van basic folk/black met een eigen verhaal kunnen dit gerust eens uitproberen.