Loading...

The Shiva Hypothesis - Faustian Restlessness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-10-2024

Tracklist

01. The Perilous Journey of the Soul
02. The Unyielding Flesh
03. Faustian Restlessness
04. Vox Rubetarum

Verdorie, zo af en toe moet ik echt wat dichter op met name vaderlandse releases zitten. Faustian Restlessness van The Shiva Hypothesis heb ik helaas even laten verstoffen alvorens er de - verdiende! - aandacht aan te besteden. Niet voor niets hebben we zes jaar moeten wachten op de opvolger voor Ouroboros Stirs.

De basisbeginselen van de muziek van The Shiva Hypothesis liggen wat mij betreft nog altijd overduidelijk in de zwartgeblakerde metal. Denk daarbij aan de jaren '90 van de vorige eeuw, en voeg daar dan gerust wat death- en thrash-invloeden aan toe. Het meest waardevol vind ik de fragmenten waarin de band niet volop door-raast of -blaast, want in de atmosferische passages vinden de fraaiste hoorspellen plaats. Of misschien nog beter verwoordt: de combinatie van beide aspecten levert de mooiste plaatjes op. Het lange titelnummer Faustian Restlessness vind ik daar een sterk bewijs voor.

Maar natuurlijk overtuigt het Twentse viertal al direct vanaf het begin van deze EP. Meteen vanaf opener The Perilous Journey Of The Soul weten de muzikanten een ​​donkere en meeslepende toon neer te zetten door spookachtige atmosferen te verweven met meedogenloze agressie. De aanhoudende neerslag van riffs en trommelslagen voelt bijna net zo hypnotiserend aan als de meer bezwerende fragmenten. Een vergelijkbaar resultaat met een uiteenlopende inzet van muzikale middelen, afwisseling en dynamiek volop verantwoord.

Daarover gesproken, of wacht, juist beter niet: luister naar afsluiter Vox Rubetarum - de stem van de roden - zonder enige voorkennis. Daarmee is wel na 25 minuten het nieuwe materiaal van The Shiva Hypothesis al weer voorbij. Als rechtgeaarde Nederlandse liefhebber vraag ik me af: Mag het de volgende keer een onsje meer zijn?

ML - Bass, vocals

JB - Guitars, vocals

BN - Drums

MVS - Vocals