Loading...

Spiritual Beggars - Spiritual Beggars (re-issue)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-11-2013

Tracklist

Disc 1
01.Yearly Dying
02.Pelekas
03.The Space In Between
04.If This Is All
05.Under Silence
06.Magnificient Obsession
07.Blind Mountain
08.If You Should Leave
09.Nowhere To Go
10.Sour Stains
Disc 2
01.Left Brain Ambassadors
02.Save Your Soul
03.Until The Morning
04.Angel Of Betrayal
05.Per Aspera Ad Astra
06.Blessed
07.Let The Magic Talk
08.The Goddess
09.Mr. White (Trouble cover)
10.Broken Morning
11.Monster Astronauts
12.Sad Queen Boogie
13.Mushroom Tea Girl
14.Inside Charmer
15.Trouble In My Head

Hoe weet je dat december er aan komt? Wanneer platenmaatschappijen de markt overspoelen met re-releases, verzamelalbums en andere hebbedingetjes 'voor de echte fans'. Blijkbaar is dit de maand om te cashen. Zo brengt Century Media (in deze context besprak ik recentelijk bijvoorbeeld al de Paradise Lost verzamelaar) het allereerste album van Spiritual Beggars opnieuw uit, zoals te doen gebruikelijk gelukkig wel met een hoop extra's. Dat mag in dit geval ook wel, dat eerste titelloze album duurde immers maar een half uur.

Gedurende de jaren '90 was gitarist Michael Amott (geboren in Engeland, maar opgegroeid in Zweden) een bezig baasje. Hoewel pas in 1996 Carcass z'n zwanenzang kende, had Amott tijdens zijn kortstondige verblijf met het album Heartwork (1993) al een richting gevonden die hem beviel, en hem leidde tot het oprichten van Arch Enemy (1995). Spiritual Beggars begon Amott in 1993, en was in muzikaal opzicht van een totaal andere orde, en bedoeld als hommage aan de klassieke hardrock van bands als Deep Purple, Uriah Jeep, Rainbow en UFO.

Voordat het metalpubliek door had dat Heartwork, weliswaar een stijlbreuk voor Carcass, een mijlpaal zou worden in de (death) metal stijl, was Amott al weer een stap verder met het selftitled Spiritual Beggars debuut (1994). Toch is er een overduidelijke overeenkomst in de muziek van beide bands: groove! Waarmee Spiritual Beggars de stonerrock beweging vanaf de klassieke jaren '70 hardrock-kant verkende.

De heruitgave van het tegenwoordig goed op waarde geschatte debuut voorziet in veel extra's die de fans van het eerste uur zullen kunnen bevallen. Naast de oorspronkelijke zes tracks zijn er namelijk een hele zwik demo's toegevoegd uit de periode 1994-1999, van nummers die later op de reguliere albums terecht zouden komen. Samen met een eerder verschenen versie van Trouble's Mr. White, en het nog nooit eerder verschenen instrumentale Trouble In My Head (1995) geeft dit een aardig in- en overzicht van waar de band in de jaren '90 mee bezig was.

En toont daarmee wat mij betreft de relevantie aan van deze band in de heavy rock/stoner beweging. Zo overbodig zijn die 'december/kerstboomcadeautjes'-releases dus nog niet. Natuurlijk moet dan nog even gemeld worden dat behalve als dubbel CD dit presentje ook nog uitgebracht zal worden als 3LP met luxe cover en poster. Ook opvallend vind ik dat de lay-out van dit product in handen was van huidig toetsenist Per Wiberg, toch zeker geen bandlid van het eerste uur. Op naar het volgende december-cadeautje!

Michael Amott - gitaar

Ludwig Witt - drums, percussie

Christian "Spice" Sjöstrand - zang, bas