Loading...

Bismut - Retrocausality

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-10-2020

Tracklist

01. Oscuramento
02. Non-Lokaliteit
03. Predvídanie
04. Varasaga
05. Vergangenheit
06. Antithesis

Ik maakte kennis met het Nijmeegse Bismut in 2018, naar aanleiding van hun eerste album Schwerpunkt. Een nadere introductie is daar terug te lezen. De beweeglijke, psychedelische, maar vooral instrumentale stoner liet een uitstekende indruk achter. Nu is het trio terug met de opvolger: Retrocausality.

En ik vrees dat ik in herhalingen ga vervallen met het beschrijven van wat ik hier krijg voorgeschoteld; al hoeft dat zeker niet verkeerd uit te pakken. Want wat me opnieuw opvalt is de ongedwongen, natuurlijke sfeer die de muziek uitstraalt. Het trio is voorstander van live opnemen en spontane jams, dat hoor je absoluut terug, en vind ik een ijzersterk pluspunt.

Zes sterk opgebouwde nummers met een gezamenlijke speelduur van maar liefst 72 minuten is een behoorlijk avontuur. Dan dien je wel het nodige te bieden te hebben qua dynamiek en de kunst van het liedjes schrijven. Laat Bismut dat nou net prima onder de knie hebben. Ondanks het losse jam-achtige karakter klinken de nummer als minutieus uitgewerkte ideeën, uitgevoerd door een drietal uitmuntende muzikanten die heel precies weten wat ze uit hun instrumenten kunnen halen.

Van bijna ingetogen, dromerige, melancholieke passages tot rauwere, vlottere uitbarstingen laat Bismut het totale arsenaal op logische wijze samensmelten, zelfs binnen één nummer. Een goed voorbeeld daarvan vind ik Non-Lokaliteit. Ach, uiteindelijk heeft elk van de zes nummers z'n eigen charme. De opbouw van de nummers heeft Bismut prima voor elkaar, het woord spanningsboog zou bijna voor deze muziek uitgevonden kunnen zijn. Nog een extra plusje vind ik de psychedelische, soms wat spacey aandoende effecten die sporadisch voorbij komen, zoals in Predvídanie. Al is outro Anthithesis (what's in a word) natuurlijk het toppunt qua space-effecten.

Ter vergelijking heb ik niet direct namen paraat uit Nijmegen Rockcity, maar juist bands uit de Eindhovense scene van een paar decennia geleden: 7 Zuma 7 (okay, iets meer directe stoner) 35007 (Loose) en vooral Candybar Planet. Uit het buitenland denk ik enerzijds aan het Zwitserse Monkey3, ook zo'n band die de ingrediënten muzikale stoner, psychedelica en een snufje space tot een smaakvol geheel weet te kneden. Aan de andere kant komt ook het Italiaanse Black Rainbows (ik hou van die band!) aardig in de buurt.

Ik denk toch vooral - de bandleden zullen het met me eens zijn verwacht ik - dat dit muziek is die smeekt om live ten gehore gebracht te worden. En mogelijk zal leiden tot nog langere en uitgesponnen jams. In die spontaniteit ligt de kracht van deze vintage, retro muziek. Ik kan hier eindeloos naar blijven luisteren, zeker wanneer de loomheid van kalmerende middelen (alcohol, een joint - ik geef het zonder aarzelen toe) zijn bijdrage levert.

Peter Dragt - Drums

Huibert der Weduwen - Bas

Nik Linders - Gitaar