Nergard - Memorial For A Wish
- Nergard [NO]
- Memorial For A Wish
- 26-04-2013
- Battlegod Productions [AU]
- Sure Shot Worx [DE]
Tracklist
01. Twenty Years in Hell
02. A Question of God
03. Is this Our Last Goodbye
04. Hell on Earth
05. An Everlasting Dreamscape
06. Nightfall
07. Angels
08. Requiem
Dublin, Ierland, 1890. Peter O'Donnell wordt veroordeeld tot 20 jaar gevangenschap voor een overval die hij niet heeft gepleegd. Tot tranen toe geroerd neemt hij afscheid van zijn zwangere vrouw. Wanner hij na 20 jaar vrij komt blijkt z'n vrouw te zijn overleden tijdens de geboorte van hun dochter. Na al die jaren blijkt hij geen vriend meer over te hebben en is eenzaam alleen met zijn immense verdriet; overmand door dit verdriet, frustratie en woede door het onrecht dat hem is aangedaan ziet hij uiteindelijk nog maar een uitweg. Met de voor de hand liggende zelfmoord is het concept voor dit album compleet. Het idee voor Memorial For A Wish is geboren.
De band Nergard is het geesteskind van Andreas Nergård, een Noorse multi-instrumentalist die op dit album in elk geval, behalve het verhaal, drums, bas en toetsen voor zijn rekening neemt. Voor de gitaren deed hij een beroep op Helge Engelke (Fair Warning) en Stig Nergård (Tellus Requiem, familie?). Zoals een 'echt' verhalend musicalachtig conceptalbum betaamt zijn de vocalen verdeeld over maar liefst elf zangers, waardoor elke emotie en sfeer z'n eigen stem krijgt. Het zijn ook niet de minsten die hun medewerking verleend hebben aan dit album; enkele voorbeelden: Ralf Scheepers, Goran Edman, Mike Vescara, David Reece en Tony Mills.
Als vingeroefening bracht Nergard in 2011 al een EP The Beginning uit, waarop ook al een paar van de genoemde zangers te horen waren. Het concept blijkt sowieso ook nog een vervolg te gaan krijgen, een tweede album is al aangekondigd (nog zonder titel) voor het voorjaar van 2014, waarop ook weer een keur aan gasten voorbij zal komen; zo luidt de belofte. Overigens is Andreas Nergård een jong talent, want 'pas' 23 jaren jong, dus wie weet wat hij nog allemaal in petto heeft.
Qua muziek moet ik vooral regelmatig denken aan Ayreon. Niet vreemd op zich, niet alleen de wisselende zangers, maar ook de verhalende progrock benadering zijn overeenkomstig. Muzikale invloeden zijn er van poprock/AOR tot veelal ingetogen en melodieuze metal, met veel ruimte voor verhalende passages en lange, gedegen opgebouwde nummers. Verwacht slechts beperkt scheurend gitaarwerk (vooral in de solo's) of veel uptempo muziek, die staat geheel in dienst van het concept, en de sfeer. Waardoor ik zelf regelmatig het gevoel heb dat het allemaal wel wat krachtiger had gekund.
Natuurlijk, er wordt perfect gemusiceerd, erg netjes, degelijk. Van het verhalende begin 20 Years In Hell tot het veelzijdige slotstuk Requiem barst de muziek van dramatiek en uiteenlopende emoties. Maar juist de meest heftige daarvan hadden mijns inziens wel wat heavier muziek mogen en kunnen opleveren. Niet dat Memorial For A Wish een langdradig of saai album is, wanneer je er voor open staat kan het een intense luisterervaring zijn. Hooguit mist het wat power.